Landschap rond de rivier
Dijken ter bescherming
Langs de Rijn zijn dijken, want als het in Zwitserland of Duitsland veel regent kan bij ons de Rijn overstromen. Deze dijken beschermen Nederland tegen overstromingen. Vroeger woonden de boeren rond de rivier en ze woonden op terpen. Vanaf het jaar 1000 zijn de mensen geleidelijk aan dijken aan gaan leggen, om het achterliggende land te beschermen. Deze dijken noemden ze dwarsdijken, omdat de dijken loodrecht op de rivier stonden. Het rivierland ligt nu helemaal binnen de dijken. Dit heet ‘waard’. We hebben in de toekomt de dijken hard nodig. Nederland is verdeeld in dijkringen. Dat zijn gebieden die omringt zijn door bijvoorbeeld dijken of duinen, die het water tegen moeten houden.
Landbouw
Rivierdelta
Het rivierengebied heeft een vruchtbare bodem. Er liggen weilanden en hooilanden , maar er is geen akkerbouw vanwege de natte bodem. Ook tuinbouw vindt plaats in de overslaggronden, dat zijn gebieden die ontstaan zijn bij dijkdoorbraken. In de droge zomers halen de boeren water uit de rivier om hun land te bewateren.
De Rijn mondt uit in de Noordzee. Voordat de Rijn daar is stroomt het water door de rivierdelta. Dit is een stelsel van aftakkingen van de Rijn. Dat heet een delta omdat het lijkt op de Griekse letter Δ, een driehoek. Mondingen van de rivier die veel sediment afzetten bij de monding heten dus rivierdelta’s.
Maak jouw eigen website met JouwWeb